Kiwi’s

1 kiwi copyright doc govt

De kiwi is de bekendste Nieuw-Zeelandse vogel en een nationaal icoon. De liefde voor de vogel is zo groot dat de Nieuw-Zeelanders zichzelf kiwi’s noemen. Het is de enige vogel met neusgaten in de punt van zijn snavel en de vogel die het grootste ei legt in verhouding tot de lichaamsgrootte. Ze kunnen niet vliegen en hebben veren die meer op haren lijken.

Er zijn vijf verschillende soorten: de brown kiwi, de great spotted kiwi, de little spotted kiwi, de rowi en de tokoeka. Een aantal van deze soorten bestaan weer uit een aantal ondersoorten. De rowi en de Haast tokoeka zijn op het moment de meest bedreigde soorten kiwi’s. De andere soorten zijn weliswaar bedreigd, maar in mindere mate.

De grootste bedreigingen voor kiwi’s zijn hermelijnen en honden. Veel beschermingsprogramma’s zijn er op gericht om hermelijnen, die van oorsprong niet thuishoren in Nieuw Zeeland, uit te roeien.  Daarnaast worden er veel maatregelen genomen om de eieren uit te laten broeden in een beschermde omgeving en het kuiken pas uit te zetten in het wild, als het oud genoeg is om zichzelf te verdedigen. De kans dat een kiwi volwassen wordt, wordt hiermee vergroot van 10% naar 50 tot 60%.

Kan ik ze zelf zien?

In het wild zijn kiwi’s moeilijk te spotten. Ten eerste omdat het nachtdieren zijn, ten tweede omdat ze zeldzaam zijn en ten derde omdat ze erg schuw zijn. Hierdoor zal het je zonder gids bijna nooit lukken om er een in het wild te zien. Als je geluk hebt kan je ze wel horen roepen. Wil je weten hoe dat klinkt?

 

Bij veel van de organisaties die zich bezig houden met de bescherming en het fokken van kiwi’s bieden ze de mogelijkheid om deze bijzondere vogels van dichtbij te bekijken.

Als je stilletjes in een schemerige ruimte staat, terwijl er op een paar decimeter afstand een kiwi loopt te scharrelen, kan je eigenlijk niet anders dan spontaan verliefd worden.