Kapiti Island

Kapiti Island

Kapiti Island is een van de weinige natuurreservaten in Nieuw Zeeland die toegankelijk is voor publiek.

Het ligt 5 kilometer uit de kust bij Paraparaumu en is alleen te bereiken via een aantal goedgekeurde touroperators. Je kunt zonder vergunning ook niet op het eiland komen. Maar als je de moeite doet om je bezoek te plannen bij een erkend bedrijf, zie je wel iets wat weinig toeristen zien. Het is zelfs mogelijk om te overnachten op het eiland.

Kapiti Island was ooit een thuisbasis voor de walvisvangst en er verbleven toen 2000 mensen op het eiland. Al in 1897 is het eiland bestempeld als vogelreservaat en de laatste 30 jaar is er voor gezorgd dat de situatie op het eiland zo natuurlijk mogelijk is. Hiervoor is al het ongedierte verwijderd en zijn inheemse diersoorten opnieuw geïntroduceerd.

De boottocht naar het eiland gaat door een reservaat en de kans is dan ook groot dat je zeehonden en dolfijnen te zien krijgt.

Hoe kom ik daar?

Paraparaumu ligt ten noorden van Wellington aan de SH1. Je kunt het vervoer naar het eiland makkelijk voor je laten boeken via een i-Site.

 

Hamilton

hamilton gardensHamilton is een van de grotere plaatsen van Nieuw Zeeland en ligt aan de oever van de Waikato River. Er is genoeg te doen in Hamilton, zo kan je er uitgebreid winkelen. Er zijn galerieën met werk van lokale kunstenaars, designerboutieks en het grootste winkelcomplex van Nieuw Zeeland, The Base.

Vanwege de centrale ligging is het ook een goede uitvalsbasis om een groot deel van het Noordereiland te bekijken.

Een van de grootste bezienswaardigheden van Hamilton zijn de Hamilton Gardens. De tuinen zijn groot, de planten divers en het tuinontwerp geweldig. De manier waarop de bruggen en paden tussen de planten door lopen geven het gevoel van een afgelegen landgoed, terwijl je eigenlijk vlak bij de snelweg bent.

Er zijn veel verschillende tuinstijlen, van natuurlijk tot gestyleerd, waardoor je voortdurend wordt verrast. Er zijn speciale activiteiten voor kinderen en voor de liefhebbers zijn er rondleidingen met een gids. Ook worden er regelmatig evenementen georganiseerd.

Hoe kom ik daar?

Hamilton ligt ten zuiden van Auckland aan de SH1. De Hamilton Gardens liggen aan de zuidkant van de stad, direct aan de SH1.

Raglan

Raglan Surf

Raglan is een geweldige plaats om te surfen. In de zomer is Raglan dan ook vol met surfers van over de hele wereld. Er zijn golven voor iedere surfer, of je nu beginner of gevorderd bent, en of je nu van golfsurfen, windsurfen of kitesurfen houdt.

Als je zelf niet surft, is Raglan nog steeds de moeite waard. Er zijn leuke cafeetjes, rustige baaitjes en een geweldige, relaxte sfeer.

Hoe kom ik daar?

Neem vanuit Hamilton de SH23 naar Raglan.

 

Zealandia

Zealandia Karori

Zealandia, voorheen de Karori Wildlife Sanctuary, is een bijzonder park. Het is namelijk beschermde natuur, maar ligt net buiten het centrum van Wellington.

Het hele terrein is omheind met een hek dat alle zoogdieren buiten moet houden. Nadat het hek is geplaatst zijn met moeite om alle zoogdieren verwijderd uit het park. Hierdoor is er een natuurlijke omgeving ontstaan, waarin de inheemse natuur kan floreren. Dit alles met het idee om de natuur terug te brengen naar hoe het was voordat de mens zich settelde in Nieuw Zeeland.

Er zijn verschillende inheemse diersoorten te bewonderen hier, waaronder tuatara, tui, takahe en kaka. Ondertussen wandel je rustig tussen alle inheemse bomen. Er is ongeveer 30 km aan wandelpaden, dus je bent niet snel uitgewandeld.

Hoe kom ik daar?

Van het iSitekantoor in het centrum van Wellington en vanaf de Wellington Cable Car rijden er shuttlebussen naar Zealandia. Heb je geen zin om op de bus te wachten, dan is het 20 tot 30 minuten lopen vanaf de Cable Car naar Zealandia.

Timber Trail

timber trail

De Timber Trail is een 85 km lange fietstocht van Pureroa naar Ongarue. De tocht volgt een oude tramroute, die tot 1958 gebruikt werd door houthakkers voor het vervoer van boomstammen. Geniet onderweg van het uitzicht als je door het eeuwenoude bos en over de 35 bruggen fietst. Acht van de bruggen zijn hangbruggen en de langste brug is maar liefst 141 meter lang en 55 meter hoog!

Onderweg beklim je Mount Pureroa en kom je langs de Ongarue Spiral, waar je eerst over een lage brug fietst, dan door een tunnel en daarna het pad bovenlangs kruist, waarmee je een complete cirkel aflegt.

Je kunt overnachten op de Piropiro kampeerplaats of in de Blackfern Lodge in de buurt van de Trail. De lodge moet je wel van te voren boeken.

Als je geen tijd hebt om twee dagen te fietsen, of een dag wel genoeg vindt, dan kan je er ook voor kiezen om maar de helft te fietsen. Je kunt je dan starten in Pureroa en tot aan Piropiro fietsen. Of je laat je afzetten in Piropiro en fietst dan naar Ongarue. In de eerste helft van de trail beklim je de berg.  De tweede helft van de trail is vlakker en je komt zowel langs de Ongarue Spiral als over de langste hangbrug.

Als je geen fiets bij je hebt, kan je in Pureroa fietsen huren.

Hoe kom ik daar?

Vanuit Pureroa kan je (uiteraard met je fiets) een shuttlebus nemen naar de Timber Trail, ook als je wilt starten in Piropiro.

 

 

 

 

Driving Creek Railway & Potteries

driving creek railway en potteries

Iedereen wordt weer een beetje kind in een treintje en Driving Creek Railway en Potteries is daarop geen uitzondering.

De route is aangelegd door de voormalig eigenaar, Barry Brickell en duurt ongeveer een uur. De rails lopen door een prachtig kauri bos, over meerdere bruggen met prachtige uitzichten en door drie tunnels.

Bovendien geven de kunstwerken en sculpturen van Brickell de route nog iets extra’s.

Brickell was een bekende pottenbakker, wat in de omgeving van Coromandel, waar veel pottenbakkers wonen, een echte verdienste is.

Hoe kom ik daar?

Driving Creek Railway ligt net buiten de plaats Coromandel op het Coromandel schiereiland. Rijd vanaf de SH25 door het centrum van Coromandel. Volg deze weg, Rings Road, totdat de Driving Creek Road aan de rechterkant begint. Na een paar honderd meter kom je bij de Railway.

 

Rainbow Springs

rainbow springs kiwi encounter

Rondom het water van de Rainbow Springs is een park aangelegd met veel aandacht voor inheemse planten en dieren. Als je wilt kan je met een audiotour het park door lopen. Leer de namen van de verschillende plantensoorten en bekijk vogels die je anders bijna nooit van dichtbij kan zien.

Elke dag wordt er ook een vogelshow gehouden, waarin verschillende soorten vogels hun kunsten laten zien.

In het kiwicentrum wordt uitgelegd hoe het beschermen van de kiwi in zijn werk gaat en kan je deze bijzondere vogels bekijken.  Misschien heb je wel het geluk dat je een pasgeboren kiwi-kuiken mag bewonderen. En terwijl je ziet hoe een fokprogramma voor kiwi’s werkt doe je ook gelijk wat goeds. Het entreegeld voor de tour kom volledig ten goede aan de bescherming van kiwi’s.

Hoe kom ik daar?

Rainbow Springs ligt aan de SH5. Ga vanaf het centrum van Rotorua richting Hamilton. Na een paar kilometer wordt met borden aangegeven waar je moet zijn.

 

 

Haiku Pathway

haiku pathway katikati

De Haiku Pathway in Katikati is een pad van twee kilometer lang, dat langs een rivier loopt. Op en naast het pad liggen ruim 40 keien waarin haiku’s uitgehakt zijn.

Haiku is een van oorsprong Japanse dichtkunst, van drie regels, waarbij de eerste regel vijf lettergrepen heeft, de tweede regel zeven en de derde regel weer vijf. De gedichten langs het pad zijn geschreven door Nieuw Zeelandse, Australische en Amerikaanse dichters en ieder gedicht is zo uitgekozen dat het past op de plek waar de steen ligt.

Hoe kom ik daar?

De Haiku Pathway loopt langs de Uretara Stream, die door het centrum van Katikati loopt. Er zijn verschillende plekken waar je het pad op kan lopen. Vanaf de SH2, die door het centrum loopt, wordt het pad met borden aangegeven.