Whanganui Journey

Whanganui Journey Great Walk

De Whanganui Journey is een kanotocht van 145 kilometer in 5 dagen van Taumarunui naar Pipiriki. Het is mogelijk om de tocht in te korten naar 87 kilometer in 3 dagen door te starten in Whakahoro. Je kanoot met de stroom mee, dus de tocht kan maar in een richting gedaan worden.

Hoewel het geen wandeltocht is, heeft de Whanganui Journey wel de titel Great Walk gekregen.

Er zijn meerdere bedrijven die kano’s of kajaks verhuren, zowel voor de 5-daagse, als voor de 3-daagse tocht.

van Taumarunui naar Whakahoro (2 dagen, 57 kilometer)

Je kunt starten bij Ngahuinga (Cherry Grove) in Taumarunui of verder stroomafwaarts bij Ohinepane.

Langs de bovenloop van de Whanganui River liggen weilanden en bossen. Bereid je voor op spanning als je over de stroomversnellingen naar beneden schiet. Je kunt overnachten op kampeerplaatsen naast de rivier. Vanaf hier krijg je het gevoel dat je je waagt aan een ontdekkingstocht door een rijk en ruig landschap.

van Whakahoro naar John Coull Hut (1 dag, 37,5 kilometer)

Veel mensen beginnen hun reis hier. Hier begint het middenstuk van de rivier met meerdere watervallen na zware regenval. Je komt langs een stroomversnelling en langs een grote grot, genaamd Tamatea’s Cave. De grot is een heilige plaats voor de Maori en het is daarom niet de bedoeling dat je de grot betreedt. Je kunt overnachten op de kampeerplaats bij John Coull en als je geluk hebt zie je de zeldzame long-tailed bats, een inheemse vleermuissoort overvliegen tijdens de schemering.

van John Coull Hut naar Tieke Kainga (1 dag, 29 kilometer)

Tijdens dit deel van de tocht volg je de rivier terwijl hij tussen met bos begroeide heuvels door slingert. Je komt langs de punten waar de Tangarakau en Whangamomona rivieren samenkomen met de Whanganui. Manga-wai-iti ligt hoog boven de rivier en is een mooie plek om te stoppen voor de lunch.

Bij de Mangapurua Landing kan je een wandeling (40 minuten) maken naar de beroemde Bridge to Nowhere. De brug is gebouwd tussen de eerste en de tweede wereldoorlog met het idee er later wegen naar toe te leggen om de toegankelijkheid van de boerderijen die hier lagen te verbeteren. Aangezien de meeste mensen al weggetrokken waren uit de vallei, voordat de wegen waren aangelegd, heeft de overheid nooit geld beschikbaar gesteld voor de wegen.

Je eindigt de dag bij Tieke Kainga waar je het houtsnijwerk in de houten pilaar bij de Maori nederzetting kan bewonderen en het een en ander kan leren over de geschiedenis en de gebruiken van de marae (de ontmoetingsplaats).

van Tieke Kainga naar Pipiriki (1 dag, 21,5 kilometer)

Je komt door de kloof van de Manganui o te Ao River, die van Mount Ruapehu afkomt. Ook kom je langs meerdere stroomversnellingen voordat je uitkomt bij de boothelling bij het dorp Pipiriki.

Hoe kom ik daar?

Starten bij Ngahuinga: Neem vanaf de SH4 door Taumarunui de Marea Road. Ga aan het einde rechtsaf Taumarunui Street in. Ga linksaf de Cherry Grove Road in en volg deze tot aan het park.

Starten bij Ohinepane: Neem vanuit Tamarunui de SH43 richting Stratford. Het Ohinepane Scenic Reserve ligt aan de linkerkant van de weg en wordt aangegeven met een groot bord.

Starten in Whakahoro: Ga ten zuiden van Owhanga (aan de SH4 tussen Raetihi en Taumarunui) de Kawautahi Road op. Ga aan het einde van de weg rechtsaf de Oio Road op tot deze eindigt in Whakahoro.

Tongariro Northern Circuit

De Tongariro Northern Circuit is een van de Great Walks. Het is een ruim 43 kilometer lange rondlopende tocht, die de meeste mensen in 3 tot 4 dagen lopen. Een deel van de tocht is gelijk aan de Tongariro Crossing.

De tocht kan in twee richtingen gelopen worden en kan eventueel worden ingekort. Hieronder wordt de tocht in één richting beschreven.

Er zijn drie hutten met nabijgelegen kampeerplaatsen, Mangatepopo, Oturere en Waihohonu.

Van Whakapapa Village naar Mangatepopo Hut (3 uur, 8.5 kilometer)

Het pad is op plaatsen erg uitgesleten en wordt doorkruist door verschillende stroompjes. Vanaf het begin van de tocht heb je uitzicht op Mount Pukekaikiore. Het laatste uur loopt het pad langs Mount Pukekaikiore tot het de Mangatepopo Valley track bereikt.

Van Mangatepopo Hut naar de Emerald Lakes (3,5 uur, 8 kilometer)

Het pad volgt de stroom van de Mangatepopo, terwijl het over verschillende oude lava stromen van Mount Ngauruhoe. De jongste lavastromen zijn van uitbarstingen in 1949 and 1954. Een omweg van 5 minuten leidt naar de Soda Springs en waterval.

Een steile klim leidt naar de Mangatepopo Saddle. Op heldere dagen, kan je hiervandaan Mount Taranaki zien. Vanaf het zadel leidt het pad door de South Crater. Vanaf de South Crater loopt er een zijpad naar de top van Mount Ngauruhoe (3 uur heen en terug).

Een volgende klim leidt naar de Red Crater en een geweldig uitzicht over de Oturere Valley.

Vanaf de top van de Red Crater loopt een zijpad naar de top van Mount Tongariro (1,5 uur heen en terug). Het doorgaande pad loopt langs de rand van de krater met spectaculaire steenformaties. Vanaf hier is ook het Blue Lake te zien.

Een met stenen bedekte richel leidt naar beneden naar de spectaculaire Emerald Lakes.

Van de Emerald Lakes naar Oturere Hut (1,5 uur, 4,8 kilometer)

Vanaf de Emerald Lakes daalt het pad de Oturere Valley in. Het pad weeft tussen ongewone, scherpe lava vormen door, wat een bijzondere sfeer geeft op een mistige dag.

De Oturere Hut ligt op de oostelijke rand en er is een mooie waterval over de rand bij de hut.

Van Oturere Hut naar Waihohonu Hut (3 uur, 7,5 kilometer)

Het pad golft over het barre terrein. Er groeien hier weinig planten door de uitbarstingen, de hoogte en het klimaat. De tocht gaat geleidelijk rond de uitlopers van Ngauruhoe en leidt door de vallei voordat het pad weer klimt naar de kam. Waihohonu Hut is in de volgende vallei.

Vanaf Waihohonu Hut loopt er een zijpad naar de Ohinepango Springs, waar kristalhelder water opborrelt vanonder de oude lavastroom en in de Ohinepango Stream loopt.

Van Waihohonu Hut naar Whakapapa Village (5 uur, 14,3 kilometer)

Het pad volgt de Waihohonu Stream en klimt geleidelijk naar de Tama Saddle. Het kan hier hard waaien, omdat het een natuurlijke tunnel tussen de bergen is.

Vanaf het zadel loopt er een zijpad naar de prachtige Tama Lakes, twee opgevulde kraters. Het onderste meer is slechts 10 minuten van de kruising. Het bovenste meer ligt boven een steile richel en kost 1,5 uur heen en weer.

Vanaf de kruising naar de Tama Lakes is het nog ongeveer twee uur naar Whakapapa Village. Na ongeveer een uur komt het pad uit op de Taranaki Falls wandeling. Er zijn nu twee mogelijke routes om te volgen, die allebei even lang zijn. Om de Taranaki Falls te zien, moet je de lagere route volgen. De hogere route loopt door open grasland terug naar het dorp.

Hoe kom ik daar?

Je kunt met de auto naar Whakapapa Village rijden en die daar laten staan. Omdat er ’s avonds weinig toezicht is in het dorpje, loop je hiermee wel risico op auto-inbraak. Bovendien is er beperkt parkeergelegenheid in het dorp. Als je voor en na de wandeltocht in de een van de nabijgelegen hotels of motels verblijft is het vaak mogelijk je auto op hun parkeerplaats te laten staan en busvervoer te regelen naar de wandeltocht.

 

Bron: Department of Conservation

 

Forgotten World Highway

59 uitzicht forgotten world highway

De weg van Taumarunui naar Stratford wordt ook wel de Forgotten World Highway genoemd. De weg is 150 kilometer lang en slingert door het landschap. Onderweg kom je langs weilanden met verweerde hekken en bemoste paaltjes, ga je door een historische tunnel en zijn er weidse uitzichten. Ongeveer halverwege ligt het dorpje Whangamomona. In 1989 heeft Whangamomona zichzelf uitgeroepen tot zelfstandige republiek. In het hotel kun je een paspoort krijgen van de republiek en kan je prima eten.

59 whangamomona post office

Rondom het dorpje kan je prachtig wandelen, wat een goede reden kan zijn om een nachtje in het hotel te blijven en pas de volgende dag verder te rijden.

Zo kan je iets ten zuiden van het dorp een rondwandeling van drie uur maken naar de Whangamomona Saddle. Vanaf het zadel heb je een spectaculair uitzicht over het bos.

Hoe kom ik daar?

Vanuit Stratford neem je de SH43 richting Taumarunui.

Vanuit Taumarunui neem je de SH 43 richting Stratford.

Tongariro Crossing

28 mt ngauruhoe vanaf tongariro

De Tongariro Crossing is een van de mooiste dagtochten ter wereld. De tocht is 19,4 kilometer lang en kost ongeveer 5,5 tot 7,5 uur.

Van Mangatepopo Valley naar South Crater (2,5 uur)

Het pad volgt de stroom van de Mangatepopo, terwijl het over verschillende oude lava stromen van Mount Ngauruhoe. De jongste lavastromen zijn van uitbarstingen in 1949 and 1954. Een omweg van 5 minuten leidt naar de Soda Springs en waterval.

Een steile klim leidt naar de Mangatepopo Saddle. Op heldere dagen, kan je hiervandaan Mount Taranaki zien. Vanaf het zadel leidt het pad door de South Crater. Vanaf de South Crater loopt er een zijpad naar de top van Mount Ngauruhoe (3 uur heen en terug).

Van South Crater naar Emerald Lakes (1 uur)

Een volgende klim leidt naar de Red Crater en een geweldig uitzicht over de Oturere Valley.

28 red crater tongariro

Vanaf de top van de Red Crater loopt een zijpad naar de top van Mount Tongariro (1,5 uur heen en terug). Het doorgaande pad loopt langs de rand van de krater met spectaculaire steenformaties. Vanaf hier is ook het Blue Lake te zien.

Een met stenen bedekte richel leidt naar beneden naar de spectaculaire Emerald Lakes.

Van de Emerald Lakes naar Ketetahi Road (3 uur)

Na een korte klim heb je zicht op de Blue Lake. Dit meer is tapu (heilig voor de Maori) dus niet zwemmen of eten rond het meer. Vanaf de Blue Lake volgt het pad de flanken van de North Crater en daalt daarna af naar de Ketetahi schuilhut.

Op dit deel van de wandeling kan je de gevolgen van de vulkanische uitbarstingen van 2012 goed zien. De grond en de planten zijn hier kwetsbaar, dus is het belangrijk dat je op het pad blijft.

Vanaf de schuilhut blijft het pad dalen langs met gras begroeide hellingen. Vanaf de boomlijn loopt het pad door het bos naar de parkeerplaats.

Hoe kom ik daar?

De makkelijkste manier is om vanuit een van de nabijgelegen dorpen een shuttlebus te nemen naar het begin van de wandeltocht en aan het einde van de dag de shuttlebus terug te nemen naar het dorp.