Otago Central Rail Trail

Otago Central Rail Trail

De Otago Central Rail Trail is een 150km lange fietstocht van Middlemarch naar Clyde. Fiets langs verlaten mijnstadjes en schapen, onder een eindeloze hemel.

Dit is een van de vlakste en makkelijkste fietsroutes in Nieuw Zeeland en er zijn veel faciliteiten langs de route.Er zijn circa honderd hotels, motels en B&Bs onderweg, maar het is wel aan te raden ruim van te voren te reserveren. Er zijn ook voldoende mogelijkheden voor bagagevervoer, als je niet alles zelf mee wilt nemen. Trek minstens vier dagen uit voor de hele tocht en meer als je de tijd wil hebben om alle bezienswaardigheden langs de route te zien. Het is ook mogelijk om een deel van de trail te fietsen en vervoer te regelen vanuit een van de dorpjes langs de route.

Het weer kan nogal veranderlijk zijn, dus zorg voor regenkleding en zonnebrand!

Er zijn fietsverhuurders met vestigingen op meerdere plekken langs de trail, zodat je een fiets kan ophalen aan de start en in kan leveren aan de andere kant.

Hoe kom ik daar?

Zo ongeveer iedere plaats aan de Otago Central Rail Trail, dus ook het start- en eindpunt, is te bereiken met een shuttlebus.

Oamaru

In Oamaru woont een grote populatie van de kleinste pinguinsoort ter wereld, de Blue Penguin, in een oude steengroeve bij de haven. Er zijn speciale tribunes aangelegd zodat je de pinguins kan bekijken zonder dat zij er last van hebben. Voor toegang tot de kolonie moet je betalen, maar daar staat tegenover dat je een grote kans hebt om de pinguins ook te zien. Op veel andere plekken moet je afwachten of je zoveel geluk hebt.

Even buiten het dorp kan je vanuit een schuilhut op de heuvel de Yellow-eyed Penguins zien, terwijl ze beneden het strand oversteken naar hun nesten. De yellow-eyed pinguin word beschouwd als een van de zeldzaamste pinguinsoorten ter wereld.

Naast de pinguins heeft Oamaru ook qua architectuur het nodige te bieden. In de victoriaanse wijk staan prachtige kalkstenen gebrouwen, waarvan het Criterion Hotel het bekendste is.

Hoe kom ik daar?

Oamaru ligt aan de SH1 tussen Dunedin en Timaru.

 

Two lonely graves

two lonely graves

Rond 1860 werd in de buurt van het plaatsje Horseshoe Bend het lichaam gevonden van een onbekende man. Het lichaam werd bij het dorpje begraven. Omdat niemand wist wie de man was en waar hij vandaan kwam, kon er geen naam op de grafsteen worden gezet. William Rigney, een van de inwoners van Horshoe Bend, heeft een hek gemaakt rond het graf en grafsteen geplaatst met de tekst “Somebody’s darling lies buried here”, omdat wie er ook begraven lag, het sowieso iemands lieveling moest zijn geweest.

Nadat William Rigney zelf overleed, bleek hij in zijn testament bepaald te hebben dat hij naast ‘Somebody’s darling’ begraven wilde worden. Op zijn grafsteen staat, onder zijn naam, ‘The man who buried somebody’s darling’.

Het plaatsje Horseshoe Bend bestaat inmiddels niet meer. Alleen de twee eenzame graven zijn er nog.

Hoe kom ik daar?

Vanaf SH8 bij Millers Flat de rivier de Clutha oversteken en van daaruit naar het zuiden rijden. Het is niet makkelijk te bereiken, omdat een deel van de weg niet geasfalteerd is.

Moeraki boulders

nz-moeraki-boulders-0006

De Moeraki Boulders zijn een aantal opvallend ronde, grote stenen op een strand vlakbij de plaats Moeraki. Vanwege de vorm en mooie ligging zijn ze een populaire attractie en een gewild onderwerp voor iedereen met een camera.

Als je een foto wilt met de Boulders zonder andere mensen in het shot, moet je soms even wachten. Je kunt je dan vermaken door te kijken hoeveel moeite andere mensen doen voor de perfecte pose bij een steen.

De wetenschappelijke verklaring is dat de stenen zo mooi rond zijn, doordat ze eeuwen over de zeebodem hebben gerold. Volgens de Maori legenden zijn het de overblijfselen van de voedselmanden, die uit de kano van de ontdekkers van Nieuw-Zeeland  zijn gevallen.

Vanwege de ligging aan de snelweg is het een makkelijk te bezoeken attractie.

Hoe kom ik daar?

Het strand met de ‘boulders’ ligt vlak naast de SH1 tussen Palmerston en Oamaru. Vanaf de snelweg staat het met borden aangegeven.

Queenstown Gondola & Luge

122 queenstown gondola & luge

De Queenstown Gondola en Luge is de perfecte plaats om weer even kind te zijn. Ga met de kabelbaan omhoog, zoek een helm uit en roetsj met de rodelkarretjes zo snel mogelijk naar beneden. Neem de stoeltjeslift terug naar boven en ga lekker nog een keer, en nog een keer en misschien nog een keer.

Als je even genoeg hebt gehad, kan je in het restaurant of op het terras wat drinken of uitgebreid dineren. Ondertussen kan je genieten van het geweldige uitzicht over Queenstown en Lake Wakatipu.

uitzicht over queenstown

Regelmatig zijn er ’s avonds Maori-optredens, die je kunt combineren met een diner. Of je kunt met een gids naar een speciaal platform hoog boven de Gondola om naar de sterren te kijken.

Als je de activiteiten bovenop de berg wel gezien hebt, kan je nog kiezen of je de Gondola neemt naar beneden of naar beneden loopt.

Hoe kom ik daar?

Neem vanaf de doorgaande weg langs het centrum van Queenstown de afslag naar Breconstreet. Skyline Queenstown ligt aan het einde van de weg.

TSS Earnslaw

stoomschip tss earnslaw

De TSS Earnslaw is een historisch stoomschip dat op Lake Wakatipu vaart. Op dit ruim 100 jaar oude schip kan je een cruise maken vanaf de kade bij het centrum van Queenstown. De cruise duurt 90 minuten en kan gecombineerd worden met een bezoek aan een boerderij voor onder andere een paardrijtocht en barbecue.

Tijdens de cruise kan je de machinekamer bekijken en de grote stoommachines aan het werk zien. Ook kan je genieten van live pianomuziek of een hapje en een drankje aan de bar.

Bovendien is het landschap waar je langs vaart adembenemend.

Hoe kom ik daar?

Als je vanuit het centrum van Queenstown naar de waterkant loopt, kan je de kade waar de boot aanmeert zien liggen.

The Mall (Queenstown)

88 mall queenstown

The Mall is het winkelcentrum van Queenstown, in het hart van de plaats zelf. Veel van de winkels zijn gericht op toeristen en dan met name de welgestelde kopers. Van merinowollen mutsen tot weergaloze sieraden, The Mall heeft het. Er zijn echter ook terrasjes en ijssalons en komt uit op het strand, dus ook zonder dure wensen, kan  je je er prima vermaken.

Mocht je al wat langer aan het rondreizen zijn en wat heimwee krijgen, dan heeft The Mall dé oplossing. De Remarkable Sweet Shop verkoopt snoepgoed uit de hele wereld. Als je zin hebt in echte Hollandse boerderijdrop of zelfs in dubbelzoute drop, dan kan je hier je slag slaan.

Daarnaast wordt er in de winkel dagelijks verse fudge gemaakt en mag je gratis proeven!

Cardrona Valley

86 overzicht cardrona valley

De mooiste route tussen Wanaka en Queenstown loopt door de Cardrona Valley. Vanuit Wanaka loopt de weg langzaam omhoog en slingert vervolgens tussen de, met hoge graspollen bedekte, hellingen door. Aan het einde van de vallei is een parkeerplaats met een prachtig uitzicht over Queenstown en de Remarkables.

In de wintermaanden is de Cardona Valley een populair skigebied en in de zomer kan je er prachtig wandelen en paardrijden. Houdt er ’s winters wel rekening mee, dat de weg soms is afgesloten vanwege de sneeuw.

In de Cardrona Valley ligt het Cardrona Hotel, een van de oudste hotels in Nieuw Zeeland. Het hotel en het omliggende dorp werden opgericht tijdens de goudkoorts. Het dorp is bijna helemaal verdwenen, omdat de huizen leeg kwamen te staan en vervolgens werden afgebroken, zodat het hout kon worden hergebruikt.

Volgens de huidige eigenaren spookt James Patterson, de eigenaar van 1926 tot 1961, nog steeds rond in het hotel. Wil je de kans hem te ontmoeten, maar wil je er niet slapen? Dan kun je ook alleen iets eten of drinken in het hotel.

Hoe kom ik daar?

Volg vanuit het centrum van Wanaka de borden naar Cardrona.

Volg vanaf Queenstown de SH6 richting Cromwell. Ga bij Arrow Junction de Crown Range Road op (richting het Cardrona Ski gebeid) en volg deze weg door de vallei.